Hikayemiz

Antakiya Künefe’nin Hikayesi

Saray mutfağının en lezzetli tatlıları arasında yer alan, her lokmada sizi eşsiz bir lezzet yolculuğuna çıkaran şerbetli tatlılarımız ile ağızları tatlandırmaya, gönülleri hoş tutmaya, sevenleri buluşturmaya geldik! Dünyanın ilk peynir tatlısı olarak bilinen ve yüzyıllardan bu yana damaklarınızı şenlendiren künefenin en hasını ve enfes şerbetli tatlıları sizler için sunuyoruz..

bİZDEN

Künefe‘nin Tarihçesi

Son yıllarda oldukça sık tüketmeye başlamış olduğumuz künefenin tarihsel yolculuğu bir hayli ilginç. Peki bu leziz tatlının 10.yüzyıldan beri yapılmakta olduğunu biliyor muydunuz? Filistin topraklarında yer alan Nablus şehrine ait olan bir tatlıdır.


Dönemin eserlerinde künefenin; bugünkü kadayıfa benzeyen bir tür hamurun içine çiğ sütten kestirilerek yapılan tuzsuz bir peynir konularak kızartıldığı bilinmektedir. Bu peynir de yine Nablus şehrinde yetiştirilen koyunların sütünden elde edilir ve kıvamı oldukça yoğundur. Kaynaklarda bu peynirden Nalbusi Peyniri olarak bahsedilir.

 

Künefenin tarihini incelediğimizde Orta Doğu topraklarında çok hızlı bir şekilde yayıldığını görüyoruz. Osmanlı döneminde Arap toplumları ile sürekli etkileşim içinde bulunmamızdan dolayı Araplar tarafından çok sık tüketilen bu tatlı kısa bir sürede Anadolu topraklarında da adından söz ettirmeye başlamıştır.

 

Arapça beyitlerde Kanefeh ya da Kunefah olarak geçen bu tatlının günümüzde Hatay, Mersin ve Gaziantep gibi illerimizle adının birlikte anılması bu kentlerde yaşayan Arap kökenli insan sayısının fazla olması ile açıklanabilir. Anadolu halkının hamur işine, şekere ve peynire düşkün oluşu da bu tatlının benimsenmesine neden olan etkenlerden biridir.